Ikea deelt recept befaamde Zweedse balletjes

Als je aan Ikea denkt, dan schieten er twee dingen te binnen: trendy meubels en Köttbullar, de Zweedse gehaktballetjes. En zeg eens eerlijk, de meeste van ons gingen vooral voor die laatste naar de blauw-gele meubelketen.

En het goede nieuws is, Ikea heeft het recept voor de wereldberoemde Zweedse balletjes nu gewoon online gezet. Zo kan je thuis blijven, maar toch heerlijk genieten van de smakelijke gehaktballetjes.

“We weten dat mensen onze Zweedse dezer dagen balletjes missen”, aldus Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen. “Thuisblijven kan lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker en leuker te maken. Bon appétit of smaklig måltid, zoals we dat in Zweden zeggen!”

Het recept bestaat uit zes stappen en de ingrediëntenlijst is niet al te uitgebreid.

Dit heb je nodig:

Voor de gehaktballetjes

  • 500 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teentje look (geplet of gesneden)
  • 100 g broodkruimels
  • 1 ei
  • 5 eetlepels volle melk
  • zout en peper

Voor de saus

  • scheutje olie
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml (slag)room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding:

  1. Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je handen. Voeg er de ui, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de melk toe en breng op smaak met zout en peper.
  2. Maak kleine, ronde balletjes en plaatst ze op een bord. Laat het bord afgedekt twee uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm olie in een pan op een middelhoog vuur. Zodra de olie heet is voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Bak de balletjes rondom bruin.
  4. Plaats de balletjes in een afgedekte ovenschaal en bak ze 30 minuten op 180 graden.
  5. Voor de saus smelt je de boter in de pan. Voeg al roerend geldelijk de bloem toe. Zodra alle bloem is gemengd voeg je de bouillons toe. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd erbij en roer het goed door. Breng het geheel zachtjes aan de kook, zodat je de saus kan indikken.
  6. Serveer het de balletjes bij voorkeur met aardappelen, zoals frietjes, krieltjes of puree.

Voila! Je favoriete gehaktballetjes in een handomdraai. Smaklig måltid, zoals de Zweden zouden zeggen!

Lees ook

REacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Meest gelezen

8 Onmogelijk raadsels waar je hersens van gaan kraken!

Je hersenen kunnen zo nu en dan wel wat oefening gebruiken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je het brein kan trainen door het flink aan...

Komische video uit 1999: “Een mobiele telefoon? Ik heb toch een antwoordapparaat…”

De mobiele telefoon is inmiddels niet meer weg te denken. De jongeren van tegenwoordig weten zelfs niet beter. Maar in 1999, inmiddels zeventien jaar...

Met deze maanpuzzel van 1000 stukjes ben je wel even zoet

De meeste van ons zitten momenteel thuis en vervelen zich kapot. Een van de manieren om de tijd te vullen is het leggen van...

Volg ons

14,171FansLike