Coronavaccin; bekijk hier wanneer jij aan de beurt bent

Het immuunsysteem helpt het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers die een infectie veroorzaken. Meestal is het een efficiënt systeem. Sommige ziekteverwekkers zoals covid-19 kunnen het immuunsysteem echter overweldigen. Als dit gebeurt, kan dit een ernstige ziekte veroorzaken. Dat is de reden waarom vaccins er zijn. Maar wat weten we over dit coronavaccin?

Coronavaccin: wanneer ben jij aan de beurt?

De ziekteverwekkers die het meest waarschijnlijk problemen veroorzaken, zijn degenen die het lichaam niet herkent. Dit is ook het geval bij corona. Vaccinatie is een manier om het immuunsysteem te ‘leren’ hoe het een organisme kan herkennen en verslaan. Op die manier is je lichaam voorbereid als je ooit wordt blootgesteld.

corona vaccin

Vaccinaties zijn veilig

Vaccins worden als veilig beschouwd. Ze worden grondig getest op duizenden personen en doorlopen vele studie-, examen- en onderzoeksrondes voordat ze door het grote publiek kunnen worden gebruikt.

Het grootste deel van al het onderzoek toont aan dat vaccins veilig zijn en dat bijwerkingen bijna niet voorkomen. Bijwerkingen die wel voorkomen, zijn vaak niet ernstig.

Het grootste risico voor de meeste mensen is dus als je er voor kiest om het niet te nemen en op deze manier blootgesteld wordt aan de ziekte.

Corona vaccinatieschema

Gelukkig heeft de overheid niet lang geleden een schema gedeeld waarin je kunt zien wanneer bepaalde doelgroepen aan de beurt komen om het vaccin te krijgen.

Screen Shot 2021 01 07 at 12.52.02

Klik op de afbeelding voor groot formaat. Aan de rechterkant staat precies aangegeven welke personen als eerst in aanmerking komen.