Komende vrijdag vervalt van half miljoen mensen de coronapas

Voor een half miljoen mensen in Nederland vervalt komende vrijdag hun QR en coronapas. Dit komt omdat deze mensen vóór 1 mei hun laatste prik hebben gehad, dit gaat om één prik van Janssen of twee van een ander goedgekeurd vaccin. Om zonder voorwaarden op reis te kunnen is dus een booster nodig.

Vervallen van coronapassen

De geldigheid van een coronapas wordt daarmee beperkt tot 180 dagen na besmetting en 270 dagen na vaccinatie. Volgens de nieuwe minister Ernst Jan Kuipers zal dit er toe leiden dat meer mensen hun booster zullen halen.

Je kunt momenteel ook een coronapas voor toegang verkrijgen na een negatieve test of herstel van corona. Of dit zo blijft is nog niet duidelijk. De beperkte geldigheid hangt samen met nieuwe Europese afspraken.

coronavaccin

Oostenrijk stelt coronavaccinatie vanaf vandaag verplicht

In Oostenrijk moeten vanaf nu alle mensen boven zeventien jaar of ouder zich vaccineren. Oostenrijk is daarmee het eerste land in de EU met een vaccinatieplicht. Volgens de officiële statistieken is 83 procent van de volwassen Oostenrijkers gevaccineerd. Na 15 maart riskeren mensen die nog niet zijn ingeënt boetes tot 600 euro.

Veel mensen vinden deze maatregelen extreem en zeggen dat dit grondrechten aantast. Wat vind jij van deze maatregelen?

Bron: NOS