Bewezen: nu al je kerstversiering ophangen maakt je gelukkiger

Het is pas september en de pepernoten liggen al weer in de schappen, maar het kan dus nog erger. Het blijk namelijk dat Kerst niet vroeg genoeg kan beginnen. Onderzoek heeft namelijk bewezen dat het optuigen van je kerstboom en kerstversieringen je gelukkiger kan maken.

Vroeg in de kerststemming

De zomervakantie mag dan misschien pas net voorbij zijn, als het aan de wetenschap ligt mag iedereen alvast lekker in de kerstemming komen. Want wat blijkt: het optuigen van je kerstboom en het ophangen van kerstdecoraties maakt je gelukkiger.

Haal de kerstballen en sneeuwklokjes dus maar van zolder, want we reden genoeg om dit jaar vroeg te beginnen. Maar wat maakt het nou dat we zo gelukkig worden van onze kerstdecoratie? Psychoanalyticus Steve McKeown legt het uit.

Bewezen nu al je kerstversiering ophangen maakt je gelukkiger 1

Nostalgische gevoelens

“We leven in een stressvolle wereld en daarom gaan we graag op zoek naar de kleine geluksmomentjes. Kerstdecoratie maakte ons als kind altijd heel gelukkig en roept ook nu nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op.”, aldus McKeown.

McKeown vervolgt: “Kerstdecoratie vormt dus eigenlijk een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt het enthousiasme, waardoor we gelukkiger worden.”

Positief effect

Psychotherapeut Amy Morin sluit zich volledig aan bij deze uitleg. “De periode tijdens de feestdagen roept een gevoel van nostalgie op. Nostalgie helpt mensen met hun persoonlijke verleden te verbinden en het helpt hen hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vervroegd ophangen van de kerstdecoratie een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd.”

Hoogste tijd om alle kerstversieringen van zolder te halen een een dennenboom in huis te slepen!

Bewezen nu al je kerstversiering ophangen maakt je gelukkiger 2