Asielzoekers sleuren buschauffeur uit bus: “Er moet meer beveiliging komen”

Het gaat nog steeds niet goed met een groep zogeheten ‘veiligelanders’ van het asielzoekerscentrum in Ter Apel die gebruik maken van het openbaar vervoer. Afgelopen donderdagavond ging het weer mis en liep het zelfs zo uit de hand dat een buschauffeur werd mishandeld.

Veel incidenten in ov

Veiligelanders is een term die gebruikt wordt om kleine groepjes asielzoekers uit zogenoemde ‘veilige landen’ aan te duiden. Normaal gesproken krijgen asielzoekers leefgeld voor eten en andere persoonlijke uitgaven. Binnen de nieuwe regeling krijgen mensen uit veilige landen dat niet meer.

Vanwege de vele intimidaties en incidenten richting buschauffeurs zijn er inmiddels speciale pendelbussen ingezet. Ondanks die inzet gaat het nog steeds vaak mis. Zo werd deze week een buschauffeur geïntimideerd en zelfs mishandeld door een groep van maar zeker dertig asielzoekers.

Geïntimideerd en fysiek aangevallen

Al jaren roepen de chauffeurs dat er iets moet gebeuren aan de situatie in Ter Apel. Na een gesprek met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) is er gekozen om te rijden met speciale pendelbussen. Daar zouden volgens de afspraken beveiligers op worden gezet, maar FNV-bestuurder Edwin Kuiper zegt dat het nu nog te gering is.

“Er zijn wel wat beveiligers, maar niet continu”, vertelt Kuiper. “En dat moet wel. Die veiligelanders hebben op veel te veel momenten vrij spel.” Het asielzoekerscentrum in Ter Apel is de eerste opvanglocatie waarin deze mensen terecht komen. Deze ‘veiligelanders’ zorgen voor de meeste problemen, aldus Kuipers

De FNV-bestuurder vervolgt: “Buschauffeurs worden geïntimideerd, fysiek aangevallen en bussen worden vernield. Zo ook gisterenavond. De buschauffeur zag dat mensen achterin instapten en sprak de groep mannen hierop aan. Vervolgens werd hij aangevallen door meerdere mensen.”

De chauffeur werd door de groep de bus uit gewerkt en tegen de grond geslagen. “De buschauffeur lag tegen het einde bijna ontkleed op straat, de kleding is letterlijk van zijn lijf gescheurd.” Het slachtoffer heeft verwondingen opgelopen aan onder andere zijn borst en zijn nek. Ook geestelijk heeft de buschauffeur er nog veel last van.